EİDS- Elektronik İlan Doğrulama Sistemi
- Kategori: Genel
- Yorum Yok
- Oylama:
Sahte Emlak İlanına 158 bin TL Ceza
Emlakta ‘doğrulanmış ilan’ uygulamasına ilişkin detayları belli oldu. Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın verdiği bilgiye göre mevzuata aykırılık halinde 158 bin lirayı aşan ceza uygulanacak.
Akşam’da yer alan habere göre, fahiş fiyatın önüne geçmesi beklenen uygulamaya göre, konut satacak kişiler, e-Devlet üzerinde kendisine ait gayrimenkulü seçerek, emlakçısını yetkilendirecek. Böylece emlakçılar da aldıkları yetkiyle sitelere ilan girebilecek.
15 EYLÜL’DE DEVREDE
Düzenleme kapsamında bakanlıkça kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 15 Eylül’de devreye alınacak ve yılbaşından itibaren zorunlu olarak emlak ticaretinde uygulanacak.
Uygulamayla platformlardaki emlak ilanları, taşınmaz sahibi, bu kişinin birinci ve ikinci hısımları veya eşi tarafından sistem üzerinden yetkilendirilen işletmelerce verilebilecek.
Ticaret Bakanı Bolat, “Düzenlemeyle ilan kirliliğinin, tüketici mağduriyetlerinin, yetki belgesiz ve kayıt dışı emlakçılık faaliyetlerinin önlenmesini, sahte, aldatıcı ilanların ve bunların yol açtığı spekülatif fiyat artışlarının önüne geçmeyi amaçlıyoruz” dedi.
İLANLAR TAKİP EDİLECEK
Uygulamaya geçişin hem vatandaşlar hem de sektör paydaşları için kademeli şekilde gerçekleşeceğini vurgulayan Bolat, “EİDS’nin devreye alınması sonrası ilanlar bakanlığımızca sıkı şekilde takip edilecek, mevzuata aykırı hareket edenlere her bir aykırılık için 158 bin 460 liraya kadar idari para cezası uygulanabilecek” dedi.
YENİLENMİŞ ÜRÜNE KAYIT ZORUNLU
Yenilenmiş ürünlerin Ticaret Bakanlığı bilgi sistemine kaydedilmesi zorunluluğu getirildi. Konuya ilişkin yönetmelik Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Yenilenmiş ürün satışlarında tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi adına, elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanılmış ürünler Ticaret Bakanlığınca oluşturulacak bilgi sistemine kaydedilecek. Uygulama için bakanlık 3 aylık geçiş süreci tanıyacak.
SOSYAL MEDYADAN İLAN VERMEYE SON
Bakan Bolat, uygulama kapsamında elektronik ortamda yayımlanan tüm emlak ilanlarının sisteme dahil olması gerektiğine dikkati çekerek “Sosyal medya platformlarının yaygınlaşmasıyla ilanların farklı mecralardan da yayımlanmasına müsaade etmeyeceğiz. Sisteme entegre olmaksızın verilen tüm ilanları sıkı şekilde denetleyeceğiz ve doğrulama yapılmadan verilen ilanların yayından kaldırılmasını sağlayıp bunlarla ilgili gerekli idari yaptırımları uygulayacağız” dedi.
Diğer taraftan yönetmelik gereği emlak işletmeleri, ilanlarında adres bilgisi hariç olmak üzere il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerine yer vermek zorunda. Bu zorunluluğun EİDS’nin uygulamaya alınması ile getirilmiş bir yükümlülük olmadığı belirtmek isterim. Bu sistemle de aynı durum devam ediyor. Bakanlık olarak bundan sonra da sektördeki tüm paydaşların görüşlerini göz önünde bulundurarak sistemi geliştirmeye devam edeceğiz.”